
از خواص رایحه ها غافل نشوید
رایحه درمانی به یکی از علوم کهن اطلاق می شود که در آن با استفاده از عطر و بویی که از عصاره قسمت های مختلف گیاهان بدست میآورند به درمان جسمی و روحی اشخاص میپردازند. رایحه درمانی امروزه به عنوان یکی از شاخه های مهم علم پزشکی قلمداد میشود و نتیجه آن بهبودی، ایجاد آرامش و تامین انرژی بالا در عموم افراد است.(منبع:نمناک)
روغن های اصلی معطر
مبنای علم رایحه درمانی را روغن های چرب معطر تشکیل میدهند. این روغن ها از عصاره ی قسمت های مختلف گیاهان (گل، برگ، ساقه، تنه، ریشه و غیره)و با استفاده از روش هایی نظیر:
تقطیر، جوشاندن، فشردن و حل کردن بدست میآیند؛ بسیار غلیظ بوده، دارای بوی قوی میباشد، تا حدی فرار هستند و اصولاً به تنهایی مورد استفاده قرار نمیگیرند. برای رقیق کردن این روغن ها میبایست آنها را با موادی نظیر الکل، استر، آلدهید، کتون و تروپنها مخلوط کرد.
بسیاری از افراد بدون اینکه خودشان هم متوجه باشند در زندگی روزمره به وفور از این روغن های اصلی استفاده میکنند. از آنجاییکه بسیاری از این روغنها حاوی خاصیت ضد قارچی، ضد ویروسی، و ضد عفونیکنندگی هستند در مواد شوینده خانگی، پاک کننده ها، مواد آرایشی و بهداشتی، محصولات مراقبت از پوست و مو، خمیر دندانها، دهان شویهها، و سایر مواد بهداشتی دیگر مورد استفاده قرار میگیرند.
اسانس های معطر نه تنها بر روی حالات جسمانی تاثیر میگذارند بلکه بر روی حالات روحی و روانی انسانها نیز تاثیر گذار هستند. از طرق مختلف (حس بویایی، لامسه، چشایی و…) وارد بدن شده و تغییراتی را بر روی سیستم عصبی ایجاد میکنند.
اخیراً پژوهشگران به این نتیجه دست پیدا کرده اند که رایحه های مختلف دارای خواص درمانی متفاوتی میباشند، مقدار وسیعی از خواص دارویی را شامل میشوند و تاثیرات متعددی بر روی بدن میگذارند. به منظور استعمال میتوانید اسانس مورد نظر را بو کنید، روی پوست ماساژ دهید، در هوا اسپری کنید، درون آب وان حمام بریزید یا انواع خوراکی آن را مورد استفاده قرار دهید. سریع ترین تکنیک جذب اسانس “استنشاق” است. با این کار تاثیرات اسانس معطر از دو راه دریافت میشود: روغن از طریق دستگاه تنفسی وارد بدن می شود و از سوی دیگر توسط حس بویایی تجزیه و تحلیل شده و پیغام ها به مغز انتقال پیدا میکنند.
نتایج تحقیقات دانشمندان حاکی از آن است که رایحه درمانی توانایی آنرا دارد که در موارد زیر به افراد کمک کند:
افسردگی
آروماتراپی میتواند به بیمارانی که از افسردگی رنج می برند کمک کند. همانطور که میدانید مرکز احساسی بدن در مغز واقع شده و ارتباط تنگاتنگی با حس بویایی دارد. محققان بر این باورند که استفاده از رایحه درمانی سبب تحریک سیستم اندوکرین (غدد مترشحه داخلی) و مکانیزم قسمت های حاشیه ای مغز شود.
افراد افسرده از نظر احساسی کم توان هستند و ایجاد تغییر برایشان امر دشواری محسوب میشود. البته آروماتراپی افسردگی را درمان نمیکند، بلکه از نظر احساسی حالات ذهنی خاصی را در فرد ایجاد کرده و تاثیرات مثبتی را در مغز ایجاد می نماید که به واسطه آن از تنش ها کاسته شده و حال عمومی فرد تعدیل میگردد.
روش بخور دادن با استفاده از روغن های معطر
یک ظرف نسبتاً بزرگ را پر از آب کنید، آنرا روی حرارت قرار داده اجازه دهید به جوش بیاید. سپس به ازای هر ۶ فنجان آب ۷ – ۵ قطره از عصاره گیاه مورد نظر را درون آن بریزید. سر خود را بالای ظرف نگه دارید و روی سرتان یک حوله بیندازید. سپس چشم هایتان را ببندید و نفس های آرام و عمیق بکشید. بمدت ۱۵ دقیقه به این کار ادامه دهید. فقط مراقب باشید که سرتان را بیش از اندازه به آب در حال جوش نزدیک نکنید. اگر می خواهید در حمام این کار را انجام دهید می توانید ۱۰ – ۱۵ قطره از اسانس معطر را داخل آب وان بریزید. بخار موجود در حمام، هم به روان شدن آب بینی تان کمک می کند و هم بدنتان را آرام می کند.
بی خوابی و اضطراب
یکی از اصلی ترین دلایل بی خوابی وجود اضطراب و استرس است. در طول دهه های متمادی ثابت شده که بسیاری از اسانس ها توانایی بی نظیری در تسکین و کاهش اضطراب دارند. لیست اسانس هایی که عموماً در ایجاد آرامش، تمدد اعصاب، و متعادل ساختن حالات مفید بوده و محرک نیستند عبارت است از:
اطلسی، شمعدانی، اسطوخودوس، نارنگی و…
تا کنون از بوی این گیاهان به جای مسکن استفاده میشده و دیده شده است که تاثیر آنها کمتر از قرص های مسکن نیست.
افزایش میزان صبر و تحمل
در گذشته زمانیکه داروی بیهوشی وجود نداشت، طبیبان برای بی حس کردن بیماران از گیاهان معطر استفاده میکردند. همچنین در آزمایشی که اخیراً صورت گرفت محققان بوی نارنج و پرتغال را در فضای یک اتاق انتظار منتشر کردند و نتیجه این شد که افرادی که در سالن بودند بدون هیچ اعتراضی ساعت ها منتظر ماندند. در آزمایشهای مختلف مشخص شده که خانم ها در صورت استنشاق بوی مرکبات نظیر پرتقال، نارنج، نارنگی و لیمو استرس کمتری را تجربه کرده و در عین حال شکیبایی بیشتری پیدا میکنند.(منبع:پارسی طب)